• 034 360 718
 • Baltičke zemlje

  Baltičke zemlje

  Prošlost baltičkih naroda Litvanaca, Letonaca i Estonaca ispunjena je borbom i nastojanjima da opstanu i sačuvaju svoj identitet na prostranstvima severne Evrope okruženi velikim, jakim i često ratobornim susedima; od njih su mnogo naučili i poprimili – ali zahvaljujući svojoj umešnosti – sa njima su mnogo više trgovali i sarađivali nego što su se sukobljavali. Teritorije Baltičkih zemalja (175.000 km2), koje su zajedno približno dvostruko veće od Srbije, naseljava oko 7 miliona stanovnika. Iako se međusobno znatno razlikuju po jeziku, etničkom sastavu, većinskom verskom opredeljenju stanovništva i istorijskoj ulozi, zajednička sudbina u 20. veku opredelila ih je za iste strateške ciljeve koje su uglavnom ostvarile na početku ovog veka. Sve tri su se odvojile od carske Rusije posle Prvog svetskog rata a zatim su, prema nemačko–sovjetskom sporazumu (1939), prisilno postale deo Sovjetskog Saveza iz koga su istupile (1991) i ponovo postale nezavisne; sa zavidnim standardom i konstantnim prirvrednim rastom koje su dostigle, sve tri su istovremeno (2004) primljene u Evropsku uniju. Ono što ih ponajviše čini sličnim su maštovita arhitektura – sa izraženim ruskim, skandinavskim i germanskim uticajima – njihovih lepih i uređenih gradova. Najvažniji među njima – mahom prometne morske ili rečne luke – bile su članice Hanze moćnog trgovačkog udruženja severnoevropskih gradova (13–17. vek), sa preciznim poslovnim pravilima i normama, koja su u znatnoj meri oblikovala njihov razvitak i društveni život. Viljnus (2009.) i Talin (2011.) su bili prestonice evropske kulture.

  već od703€

  Pogledaj

  Baltičke zemlje

  Prošlost baltičkih naroda Litvanaca, Letonaca i Estonaca ispunjena je borbom i nastojanjima da opstanu i sačuvaju svoj identitet na prostranstvima severne Evrope okruženi velikim, jakim i često ratobornim susedima. Teritorije Baltičkih zemalja (175.000 km2), koje su zajedno približno dvostruko veće od Srbije, naseljava oko 7 miliona stanovnika. Iako se međusobno znatno razlikuju po jeziku, etničkom sastavu, većinskom verskom opredeljenju stanovništva i istorijskoj ulozi, zajednička sudbina u 20. veku opredelila ih je za iste strateške ciljeve koje su uglavnom ostvarile na početku ovog veka. Sve tri su se odvojile od carske Rusije posle Prvog svetskog rata a zatim su, prema nemačko-sovjetskom sporazumu (1939), prisilno postale deo Sovjetskog Saveza iz koga su istupile (1991) i ponovo postale nezavisne. Sa zavidnim standardom i konstantnim prirvrednim rastom koje su dostigle, sve tri su istovremeno primljene u Evropsku uniju. Ono što ih ponajviše čini sličnim su maštovita arhitektura sa izraženim ruskim, skandinavskim i germanskim uticajima njihovih lepih i uređenih gradova.

  već od599€

  Pogledaj

  Švedska - Estonija - Finska

  STOKHOLM, grad smešten na 14 ostrva u svom arhipelagu, zbog čega ga zovu i Venecijom severa, prava je švedska, ali i skandinavska prestonica. Dnevna svetlost varira u zavisnosti od godišnjeg doba, od 18 sati sredinom leta, pa do svega 6 sati krajem decembra. TALIN glavni grad Estonije i velika luka na južnoj obali Finskog zaliva koji je doživeo procvat u 15. veku kao važna članica Hanze. Ima odlično očuvan stari grad sa drevnim zidinama, popločanim alejama i tornjevima - zaostavština 850-godišnje istorije tokom koje su gradom vladali Danci, Šveđani, Nemci i Rusi. HELSINKI je smešten na jednom od najlepših arhipelaga na svetu koji čini više od trista ostrva, od velikih i stalno naseljenih, do malih stenovitih površina koje nastanjuju samo galebovi i sa tri strane zapljuskuje ga Baltičko more. Svojim brojnim parkovima, jezerima i ostrvima oslikava zaljubljenost ovog naroda u prirodu. Grad je osnovao švedski kralj Vase pre više od 450 godina a svoj procvat doživeo je polovinom 19. veka, kada nastaje većina građevina u neoklasičnom stilu. TALLINK line(www.tallink.com) je vodeći prevoznik mini-krstarenja i prevoza putnika visokog kvaliteta u severnom regionu Baltičkog mora sa flotom od 16 brodova omogućava širok spektar usluga i čestih odlazaka sa svojih šest hiljada zaposlenih i oko 9 miliona putnika u 2016. godini.

  već od629€

  Pogledaj